October 20, 2021

tvvesti.com

секогаш проверени информации

Распали Фросина Ременски овој пат без пардон

Откако на вчерашното судење за „Меѓународен сојуз“, обвинетиот Бојан Јовановски побара изземање на обвинителката Вилма Русковска, тврдејќи дека таа редовно комуницирала со него, откривајќи му детали за истраги, професорката Фросина Ременски, која исто така е обвинета, вели дека сега треба само да се одговори на прашањето „Дали Русковска имала комнуникации со Јовановски и од каква природа биле тие?

-Ова е едноставното прашање на кое од денес Вилма Русковска треба да одговори без филозофирање и без дефокуси – само со „да“ или со „не“.

Каков и да е одговорот Вилма Русковска има проблем! Во што е проблемот?
Од она што можевме да го слушнеме сите во судница, а за што беа изнесени материјални докази кои ги обезбедила самата ЈО Русковска во 2019 година, а пред еден месец Судот му ги даде на располагање на Јовановски, станува јасно дека Русковска ги имала на увид своите комуникации и комуникациите на сите други лица со Јовановски!

Тоа значи дека таа била должна од морални и етички причини самата да се изземе од лично инволвирање во истрагата и од амнестирање на многу одговорни ликови, вели Ременски.

Таа поентира дека доколку Русковска ја ослободела истрагата од пристрасност, непрофесионалност и ако дозволила професионално постапување на друг јавен обвинител во истрагите тој обвинител ќе можел да го цени и нејзиното поведение и природата на нејзините комуникации, слики и дружби со Јовановски!

-Дотолку повеќе што, за слична блискост и комуникација со Бојан, специјалната обвинителка Катица Јанева беше пропагандно распната и предвреме осуден без приказ на вакви експлицитни комуникации како со Русковска во случајот! Денес слушнавме и за тој анимозитет и „колегијална“ квалификација – „свиња“ што ја добила од нејзината колешка која ја обвини – ЈО Русковска!, вели Ременски.

Таанабројува на кои теми разговарале Русковска и Јовановски, според она што били изнесено во судница:
-„информирање за случаи во предистраги“,
-„информации за апсења и притвори“,
-„барања за нејзина медиумска промоција“,
-„број на чевли и порачки од Милано за шешири или штикли“,
-„озборување на колеги обвинители и делење епитети“,
-„озборување на новинари и делење епитети – шпиони и дувнати зинати за хонораари и сл.“,
-„ургенции за блиско лице за работа во СЈО“ и многу други работи,
Јасно како ден, по којзнае кој пат се гледа „етичкиот габарит“ на Русковска, вели Ременски.

Таа потенцира дека не само што постојат сериозни основи за нејзино изземање од овој предмет и вршење на притисок кон Судот и во јавноста, туку има основи за нејзино разрешување. Целата статија прочитајте ја ТУКА Извор: инфомакс.мк