September 16, 2021

tvvesti.com

секогаш проверени информации

Косово добива специјален статус во границите на Србија

Германскиот весник „Zuerst“ објави дека има нов „нон-пејпер“ во врска со Косово, кој предвидува јужната српска покраина да добие специјален статус во рамките на Србија за 99 години.

„Се појави нов таканаречен„ нон-пејпер“. Повторно, авторите не се познати, а документот до кој имаше пристап до редакцијата, содржи 16 точки и претставува мал, дипломатски подвиг, бидејќи во ниту една точка не ја крши резолуцијата 1244 на Советот за безбедност на ООН“, истакнува германскиот весник “Zuerst“.

Тој „нон-пејпер“ сугерира, како што е наведено, дека сите граѓани на Косово, а особено се споменуваат 873.000 косовски Албанци, треба да добијат државјанство на Република Србија.
Исто така се предлага да се одржат заеднички избори во Косово и Србија во април следната година, на сите нивоа.

„Нон-пејпер“ наведува дека избраниот гувернер на Косово треба да биде и заменик претседател на Националното собрание на Србија, пишува „Куерст“, кој е поврзан со германската десница.

Покрај тоа, на возраст од 99 години, Белград мора да гарантира посебен статус за покраината Косово.

Треба повторно да се охрабри движењето на стоки меѓу Косово и Србија, а безбедноста на надворешните граници ќе ја преземат официјалните претставници на Косово и Србија заедно.
Како што се тврди, амбасадорот на Србија во ООН, според овој „нон-пејпер“, треба да има заменик назначен од приштинските власти, пренесува Б92.

Според Zuerst, овој нов документ се разликува од другите предлози по тоа што навистина може да ја заживее дебатата за иднината и меѓу косовските Албанци.

Новиот „нон-пејпер“ го предвидува Косово како покраина во рамките на Србија, но, што е ново, додава списанието, предлогот е да има некакво партнерство меѓу Белград и Приштина.

МОЖЕТЕ ДА НЕ СЛЕДИТЕ И НА ТЕЛЕГРАМ ДОКОЛКУ САКАТЕ ДА НЕ СЛЕДИТЕ КЛИКНЕТЕ ТУКА

Според магазинот, реализацијата на таквото решение може да биде поткопана од Соединетите држави, бидејќи мирен договор меѓу Белград и Приштина би значел истурање на САД од Балканот. Извор: инфомакс.мк