June 7, 2023

tvvesti.com

ХУМОР, САТИРА И ЗАБАВА

АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ ГИ КАЗНУВА ГРЦИТЕ

АЛЕКСАНДАР УБИВА ШЕСТ ИЛЈАДИ ГРЦИ ВО ТЕБА

Еден од најголемите докази дека Македонците немале никакви етнички и биолошки врски со Грците, дава токму големиот грчки мислител од тоа време Демостен. Тој ги нарекува Македонците ”варвари”, за Филип Втори вели дека не само што не бил Грк,туку немал ништо заедничко со Грците. За Демостен, Филип бил само ”обично шугаво суштество од Македонија”, кој ја опишува како земја од која ”не можеш да доведеш ниту еден роб кој вреди за нешто”. Во чест на Демостен е изграден споменик во Атина на чија плоча стои запишано: ”само доколку твојата сила беше еднаква на твојата мудрост, никогаш Елада не ќе беше управувана од Македонци”.

Интересно е и тоа што Елините ја ставаат Македонија надвор од нивната Елада. Постојат многу грчки записи дека не само што Елините и Македонците биле различни по крв, туку биле и големи непријатели. Историјата досега запишала многу нивни меѓусебни битки. Ако биле еден народ, како што денес кажуваат современите Грци, зошто тогаш тие меѓусебно војувале, зошто Елините ги опишувале Македонците како окупатори на нивната Елада ? Античките историчари дури ги набљудуваат како две различни раси.

Нешто подоцна, слично пишуваат и римските историчари, кои гледаат значајна разлика меѓу двата народа. Повеќепати е запишано дека Македонците вршеле невидени масакри врз Елините. Оттука, зачудуваат грчките тези дека станува збор за еден ист народ. Плутарх своевремено запишал и дека Елините ги мразеле Македонците и Александар. Александар бил непожелна личност и заради тоа што настојувал неговите луѓе, телохранителите и војниците да зборуваат на нивниот мајчин македонски јазик.

Очигледно е дека денешните Грци се обидуваат да го изградат својот нов етнички идентитет врз коските на македонските кралеви, заборавајќи дека тие се нешто сосема друго, дека доаѓаат од субсахарска Африка, дека нивните предци се племињата од Етиопија и Буркина Фасо од кои го наследиле црниот тен на нивната кожа, а не русите коси на Александар.

АЛЕКСАНДАР УБИВА ШЕСТ ИЛЈАДИ ГРЦИ ВО ТЕБА

Дека и самите Грци признавале оти меѓу нив и Македонците постоеле огромни разлики, покажуваат бројните историски сведоштва дека уште пред времето на Филип, Елините ги нарекувале Македонците ”варвари”. Имало и периоди кога двата народа не војувале меѓу себе, но омразата постоела. Зарем еден народ сам себе ќе се мрази ?

Денешните грчки историчари прават се само да ги искриват сфаќањата на Демостен и другите грчки мислители од тоа време. Според нив, Демостен ги одвојувал Елините од Македонците само од културолошка гледна точка. Тоа е навистина смешно. Постојат и многу светски научници кои потврдуваат дека поимот ”варварин”, Грците го употребувале за луѓе кои зборувале на јазик различен од грчкиот и неразбирлив за Грците. Тоа е уште еден доказ дека Македонците зборувале на македонски, а не на грчки јазик.

Но, покрај Демостен постоеле и други Грци кои нашите предци ги нарекувале со понизни зборови. Таков е на пример грчкиот историчар Исократ, потоа мислителот Разимах. Тоа се луѓе кои живееле двесте години пред раѓањето на Александар. Очигледно дека древните Елини имале вродена омраза против античките Македонци. Понатаму, ако Филип Втори бил Грк, зошто Грците во сите нивни градови биле радосни кога разбрале дека македонскиот крал е мртов, па дури и славеле ? Напротив, ако тој бил Грк, како што тврдат денешните Грци, тие требало да го оплакуваат, да го жалат. Но,тие мислеле дека конечно со неговата смрт ќе се ослободат од македонското ропство.

На сцената доаѓа Александар Македонски, кој пред походот на Персија задушил многу грчки бунтови. Најпознат е оној воТеба, кога Александар и неговата војска ја рушат до темел. Тогаш биле убиени речиси шест илјади Грци во таа област. Останатите избегале во Атина. Власта во Атина вчудоневудена од силата и моќта на македонската армија, почнала да му се понижува на Александар Македонски и да ги оправдува неговите походи. Тоа било знак на стравопочит, со цел да се спасат самите себе од копјата на Македонците. Александар имал многу битки против Грците, а една од посериозните била онаа при влегувањето во Персија.

Историчарот Артур Вајгал запишал: ‘најпосле Грците, опколени од целата македонска војска биле обесхрабрени и заклани како стока, останале живи само две илјади, но и нив ги заробиле…”

Зарем Мицотакис, Караманлис, Бакојани, Караџаферис и Папандреу не ги знаат овие историски факти или во знак на немоќ не им преостанува ништо друго освен само да повторуваат дека ветото за Македонија ја спасува Грција ?

EfIhjEhiVZjACvmw