October 7, 2022

Видео: Жестока акција на Руските борбени хеликоптери местото го претворија во пепел

Моќна акција на руските Ка-52 во сирискиот Ал Танф.
Руски воени авиони неутрализирале единица на бригадата на маченици Ал Карџатаин, поддржана од САД, во близина на југоисточната сириска област Ал Танф, каде што коалицијата предводена од САД има голем гарнизон, соопшти руското Министерство за одбрана.

Во соопштението на Министерството се наведува дека воените авиони вршеле рутинска патрола над пустинската област во близина на Ал Танф кога ја лоцирале единицата. Воени авиони потоа гаѓале неколку пештери во кои се криеле припадници на единицата.

– Оваа терористичка група со седиште во Ал Танф ја снабдуваат и обучуваат инструктори од силите за специјални операции на Армијата на САД… Оперирајќи од пустината, милитантите на бригадата на мачениците Ал-Карџатаин извршиле акти на саботажа против цивилното население и инфраструктурата во Сирија – се вели во соопштението.
Министерството објави видео од точните напади врз скривалиштата на бригадата на мачениците Ал-Каријатаин, кои очигледно биле извршени со јуришни хеликоптери Ка-52.

Бригадата на мачениците Ал Карјатајн била формирана во 2014 година со директна поддршка од САД. Пред да се пресели во Ал Танф во 2016 година, групата била активна во пустините на Дамаск и Хомс. Во 2017 година, коалицијата предводена од САД тврдела дека престанала да ја поддржува групата. Сепак, групата продолжила да работи во Ал-Танф. Во текот на следните две години, многу милитанти на групата заминале во областите под контрола на опозицијата во северниот регион на Сирија.

Ова е втор руски напад врз американски полномошници во Ал Танф во последните месеци. Во јуни, серија руски напади ги погодиле позициите на Револуционерната командо армија (МАТ), главниот застапник на коалицијата предводена од САД, во гарнизонот Ал Танф. Наводно, нападите биле одговор на нападот на милитантите МаТ што резултирало со руски воени жртви. Коалицијата предводена од САД била предупредена пред воздушните напади, кои предизвикале само материјална штета.

Коалицијата предводена од САД одржува зона на забранети летови од 55 километри околу гарнизонот Ал Танф. И покрај тоа, руските воени авиони редовно вршат извидувачки летови и патроли над областа.

Русија и Сирија неколку пати во последните месеци ја обвиниле коалицијата предводена од САД дека засолнила и обучувала терористи во 55-километарската зона Ал Танфа. Терористите обучени таму, наводно, биле испратени во централниот регион на Сирија за да се борат против владините сили со ќелиите на ИСИС. Имаше и тврдења дека некои од нив биле испратени во Украина за да се борат против руската армија, која моментално таму спроведува специјална операција.

Извор: kukuriku.com.mk

EfIhjEhiVZjACvmw